Het houden van een goede toespraak is niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen hebben moeite met speechen en kunnen hun zenuwen moeilijk onder controle houden. Door jezelf goed voor te bereiden kun je al een deel van de zenuwen wegnemen. In dit artikel vind je informatie, tips en een stappenplan voor jouw moment suprême.

Kort en krachtig

Een toespraak kan al snel langdradig worden. Het is niet de bedoeling dat de gasten het op den duur saai gaan vinden en niet meer luisteren naar wat de speecher te zeggen heeft. Houd daarom toespraken zo kort en krachtig mogelijk. De voorkeur gaat uit naar 5-10 minuten. Het lijkt misschien kort, maar vooral als je zenuwachtig bent kunnen toespraken sneller gaan dan je in eerste instantie in gedachten had.

Timing 

De timing van een speech is belangrijk. Voor het aansnijden van de bruidstaart, voor het eten of voor het feest: momenten waarop de gasten zitten zijn vaak goede momenten voor een toespraak. Jouw speechmoment is niet in te plannen, maar wacht rustig op een moment waarvan jij denkt dat het geschikt is. Door dit zelf te bepalen kun je wat rustiger overkomen dan wanneer je het van tevoren zou plannen.

Tips voor de toespraak op de bruiloft

  • Neem van tevoren de tijd om te bedenken wat je wil gaan zeggen op de bruiloft. Denk goed na over wat leuk kan zijn voor de gasten om over het bruidspaar te weten te komen. Gelukswensen kunnen een toespraak een emotionele lading geven.
  • Met een toespraak kun je wat van je persoonlijkheid laten zien. Dit kan door de woordkeuze die je gebruikt, maar ook door te vertellen hoe je jezelf die dag voelt.
  • Wees niet bang om emoties te tonen tijdens de toespraak. Het kan je speech zelfs een gevoelig tintje geven.
  • Wat ook kan helpen is om je toespraak uit te schrijven. Je kunt dit meenemen naar de bruiloft, maar als je denkt dat je dan te veel naar je papiertje gaat kijken, is het verstandig om dat niet te doen. Door je toespraak op te schrijven en een paar keer goed door te nemen kun je je beter herinneren wat je wilt zeggen.
  • Oefen de toespraak een paar dagen voor de bruiloft voor mensen die je goed kent. Vraag of ze er kritisch naar willen luisteren en of ze eventueel verbeterpunten kunnen noemen.

Toespraak schrijven voor de bruiloft in 3 stappen

Stap 1

De eerste stap voor het schrijven van een goede toespraak, is het bedenken van een speciale gebeurtenis of onderwerp. Begin de toespraak met een van je favoriete herinneringen die je met het bruidspaar deelt. Deze herinneringen kunnen sentimenteel of grappig zijn. Vergeet niet dat je toespraak geschikt moet zijn voor alle leeftijden.

Stap 2

De volgende stap van de toespraak is de geschiedenis van het bruidspaar. Vertel hoe zij elkaar hebben ontmoet, hoe het aanzoek ging, etc. Om de toespraak af te sluiten kun je vertellen wat je het bruidspaar in de toekomst wenst.

Stap 3

Het laatste gedeelte van de toespraak is de toost. Hef je glas, groet de bruid en bruidegom en toost samen op hun geluk!

Bronnen