De datum is gepland, de trouwjurk gekocht, de locatie geboekt. Jij en je aanstaande kunnen niet wachten tot het zover is. Je hoopt dat je gasten - na het lezen van de uitnodiging - ook popelen van ongeduld! Maar hoe krijg je dat met de tekst voor de trouwkaart voor elkaar?

Jullie trouwkaart zet de toon voor jullie bruiloft. Het is daarom belangrijk goed na te denken wat de uitnodiging uit moet stralen. Is het een formele of informele bruiloft? Is er een thema? Willen jullie de bruiloft een persoonlijk tintje geven? Met de tips in dit artikel weet je zeker dat jullie gasten na het lezen van de trouwkaart net zo'n zin hebben in de bruiloft als jij en je vent. Want het is natuurlijk de belangrijkste dag van het jaar...

Welke tekst 'hoort' op een trouwkaart?

Niks moet, maar er zijn een paar dingen die officieel op een trouwkaart horen te staan. De meeste punten uit de komende opsomming zullen niet als een verrassing komen, maar het is toch handig om ze even op een rij te hebben voordat jullie de trouwkaart bestellen.

Pagebreak

Namen van het bruidspaar

Dit punt zou je sowieso niet vergeten zijn, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat de gasten weten wie er gaat trouwen. Volgens de etiquette horen op een formele huwelijksuitnodiging ook nog de namen van de ouders van het bruidspaar. Dit gebruik stamt uit de tijd dat ouders voor de bruiloft betaalden. Tegenwoordig mag je helemaal zelf bepalen of je dit wel of niet doet, of je ouders nu betalen of niet.

Tip: Nog op zoek naar trouwkaarten? Dan hebben we voor jullie een heel leuk adresje gespot: Kaart op Maat

Aankondiging huwelijk

Onder dit punt valt de datum en informatie over de trouwlocatie en de tijd van de ceremonie. Vindt er ook een trouwceremonie in de kerk plaats? Vermeld daarvan dan ook de tijd en locatie.

Aankondiging feest

Hier vertel je waar het feest plaatsvindt en vanaf wanneer de gasten welkom zijn. Is de avond opgedeeld in een receptie en een feest? Dan is het handig dat je van beide de aanvangstijd noemt, maar vergeet ook zeker niet de (geschatte) eindtijd te vermelden! De gasten weten dan tot wanneer ze ongeveer zullen blijven. Handig in verband met de oppas of het bellen van een taxi.

Routebeschrijving

Je kijkt je aanstaande diep in de ogen, De Vraag wordt gesteld en op het moment dat je 'ja' wilt zeggen, komen er nog allemaal mensen binnen rennen! Reden: ze konden de weg niet vinden... Om dit te voorkomen wordt vaak een kaartje bijgevoegd met een routebeschrijving naar de trouw- en feestlocatie. En dat hoeft echt geen saai kaartje te zijn! Kijk ook op ons blog voor leuke ideeën voor een hippe routebeschrijving!

R.S.V.P.

Deze Franse afkorting staat voor ‘répondez s’il vous plaît' en betekent ‘antwoord alstublieft’. Je vraagt hiermee dus op een chique manier of je gasten willen laten weten of ze komen of niet. 

Optioneel

Cadeautips en dresscode kun je op je trouwkaart zetten, maar ze zijn niet 'verplicht'. Het welbekende envelopje is hier een voorbeeld van! Fans van Najib Amhali weten al dat dit envelopje niet staat voor de envelop zelf ('ik wist niet dat je enveloppen spaarde!'), maar voor de inhoud: het is een nette manier om om geld te vragen. 

Aparte trouwkaart voor daggasten

Voordat je de uitnodigingen kunt versturen, moet duidelijk zijn welke gasten bij welk onderdeel van de bruiloft aanwezig mogen zijn. Vaak wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen een trouwkaart voor de daggasten (de mensen die je overal bij wilt hebben) en een trouwkaart voor genodigden die slechts bij enkele onderdelen van de dag welkom zijn. 

Is een aparte trouwkaart voor daggasten jullie net iets te gek? Dan kun je ook een standaard trouwkaart maken met een uitnodiging voor bijvoorbeeld de huwelijkssluiting en de receptie (en het feest) en in de uitnodigingen van de daggasten apart een briefje toevoegen dat zij uitgenodigd zijn voor de hele dag. 

Voorbeeldteksten voor de trouwkaart

De trouwkaart zet de toon voor de bruiloft. De uitnodiging moet de gast het gevoel geven dat hij of zij erbij wil zijn en het absoluut niet wil missen! Om je alvast wat op weg te helpen, hebben we wat voorbeeldteksten voor je opgezocht. Hoeft het van jullie allemaal niet zo officieel? Dan vind je onder het kopje 'informele tekst voor de trouwkaart' voorbeelden waar je veel aan zult hebben. Ben je meer van het traditionele en officiële? We hebben ook wat formele voorbeeldteksten verzameld, die misschien meer bij jullie passen.

Informele voorbeeldteksten

Voorbeeldtekst 1

Wij gaan trouwen!

Miranda & Erik

Wij zullen elkaar op 27 september 2013 het jawoord geven om 12.00 uur in het gemeentehuis te Zevenhoven.
Wij zouden het bijzonder waarderen als u hierbij aanwezig kunt zijn en de rest van de dag met ons wilt vieren. Wij verwachten u om 11.00 uur bij het ouderlijk huis van Miranda, waarvandaan we zullen vertrekken.

Adres: Van jullie + van het ouderlijk huis + r.s.v.p. + gegevens ceremoniemeester 

Voorbeeldtekst 2 

Na vijf jaar samenwonen willen wij ons geluk bezegelen met een huwelijk
Op 27 september 2013 zullen wij elkaar in het stadhuis van Oostburg om 14.00 uur het jawoord geven.
Wij nodigen u graag uit op onze receptie vanaf 17.00 uur in 'De Standbird', Bolkertplein 3 te Voorden.

Miriam & Marcel

Voorbeeldtekst 3 

Miriam & Marcel gaan elkaar het jawoord geven!
En wel op vrijdag 27 september 2013 om 17:00 uur
in het stadhuis van Oostburg
Wij hopen dit, samen met jullie, tot een onvergetelijke
dag te maken en we vinden het daarom erg fijn,
als jullie om 16:00 uur bij het huis van het bruidspaar kunnen zijn.
Tegen 16:30 uur gaan we in een stoet,
ons burgerlijk huwelijk tegemoet.
Na een toost op ons huwelijk komt het diner,
Eten jullie met ons mee?
Als het toetje en de receptie zijn geweest,
Dansen we de sterren van de hemel op ons huwelijksfeest!

Voorbeeldtekst 4 

Dianne Vermolen & Menno Oogjes

maken van hun trouwplannen werkelijkheid

op 27 september 2013 om 16.00 uur in het stadhuis van Leimuiden

Wij zien u graag op ons huwelijksfeest
in Restaurant 'De Rozentuin' in Leimuiden

(U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom
om met ons een borreltje te drinken
en samen op een goede toekomst te klinken.)

of

(Wij nodigen u uit de gehele dag met ons mee te vieren
en verwachten u omstreeks 14.30 uur
In Restaurant 'De Rozentuin' in Leimuiden.)
  

Formele voorbeeldteksten

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om qua tekst op jullie trouwkaart op de officiële tour te gaan. Een trouwerij wordt niet voor niets een 'plechtigheid' genoemd, jullie beloven elkaar tenslotte eeuwige trouw! Op een formele trouwkaart staan de namen van degenen die de bruiloft betalen bovenaan. Mochten dit de ouders van de bruid zijn, dan worden zij dus eerst genoemd. Als beide ouderparen de bruiloft financieren, dan staan alle namen bovenaan de kaart.

Spreekt formeel je wel aan, maar vind je het een beetje raar dat jullie ouders de huwelijksaankondiging doen? Voorbeeldtekst 2 is een formele uitnodiging in een modern jasje. De bruid en de bruidegom kondigen wel zelf hun huwelijk aan, maar doen dat mede namens hun ouders.  

Voorbeeldtekst 1

De heer en mevrouw van Nuchteren

zijn blij het huwelijk aan te kondigen van hun dochter en aanstaande schoonzoon

Saskia & Jeroen

Saskia en Jeroen geven elkaar het jawoord op 27 september 2013 om 12.30 uur in het stadhuis van Utrecht.

We nodigen u uit voor de huwelijksvoltrekking en vinden het gezellig als u aansluitend een glas komt heffen op het bruidspaar tijdens de receptie, vanaf 16.00 uur in het koetshuis 'De Overkant'. Groteweg 453, Utrecht.

Wilt u voor 10 juni laten weten of u erbij kunt zijn?

Wij verheugen ons op uw aanwezigheid! 

Voorbeeldtekst 2

Jan den Hertog en Marja Hoogeveen hebben het genoegen u mede namens wederzijdse ouders kennis te geven van hun voorgenomen huwelijk.

Het huwelijk zal plaatsvinden op vrijdag 27 september 2013 in het gemeentehuis te Nieuwkoop. Aansluitend willen we u uitnodigen voor de receptie en het bruiloftsdiner in het restaurant 'De Hoge Hoeve'.

We zouden het op prijs stellen als u voor 20 juni 2013 zou kunnen laten weten of u aanwezig kunt zijn.

Wij verheugen ons op uw aanwezigheid!

Laatste tips voor de tekst op je trouwkaart

  • Kies een tekst die bij jullie bruiloft past. Plannen jullie een informele bruiloft? Laat je dan niet door jullie ouders verleiden tot een heel formele tekst waarin zij het huwelijk aankondigen. Dit past niet bij de stijl die jullie in gedachten hebben, en het is jullie dag!
  • Het is gebruikelijk bij het vermelden van jullie namen eerst de naam van de bruid en daarna de naam van de bruidegom te noemen. Dit is omdat traditioneel gesproken de ouders van de bruid de bruiloft betaalden. Deze ouders werden eerst genoemd en daarna hun dochter, de bruid.
  • Vermeld de dresscode. Dit wordt niet altijd gedaan, maar toch is het een aanrader: de gasten weten dan precies waar ze aan toe zijn. Het kan heel vervelend voelen wanneer je als gast under- of overdressed bent. Lees ook alles over de dresscode op je bruiloft.
  • Vaak wordt op formele uitnodigingen de naam van de ontvanger met de hand geschreven. Ook als je voor de informele variant gaat, kan een handgeschreven kaart net die persoonlijke touch geven. Is je gastenlijst erg lang? Hou dan wel rekening met een lamme hand en de tijd die je erin moet steken...

Wees creatief

Natuurlijk hoef je je niet strikt aan de voorbeelden te houden. Het is jullie feestje, dus wees creatief en maak iets leuks en persoonlijks van jullie trouwkaart. Als je dat doet, dan zullen de gasten samen met jullie aftellen tot de grote dag.

Kijk voor meer tips, ideeën, meer artikelen en bedrijven die jullie perfecte trouwkaart kunnen drukken op onze themapagina over trouwkaarten!

Bronnen

Kijk ook even bij dit toffe adresje voor trouwkaarten: Kaart op Maat!