Voor de meeste bruiden is de trouwjurk één van de belangrijkste dingen voor de bruiloft. Jurken zijn er in verschillende prijsklassen. Je hebt vaak zelf al in gedachten hoe duur jouw jurk ongeveer mag zijn. Het is daarom handig om te weten wat de mogelijkheden zijn binnen jouw budget, en laten we dat nou net voor je uitgezocht hebben!

Registreer je voor onze planningtools om je kosten op een rijtje te houden!

Low budget

Budget- en DIY-bruiloften komen tegenwoordig steeds vaker voor. Een simpele bruidsjurk heb je al voor ongeveer € 500,-. Deze zijn vaak machinaal met synthetische stoffen gemaakt. Hier komt weinig tot geen handwerk aan te pas, dus daarom zijn de kosten ook laag.

Een andere mogelijkheid om het low budget te houden is het los combineren van de rok en top. Dit scheelt vaak ook veel in prijs. Zelf creatief zijn met vintage jurken of met de oude trouwjurk van je moeder, tante of vriendin kan ook een manier zijn om de kosten laag te houden.

TIP!  Als je een jurk bij verschillende winkels ziet, vergelijk de prijzen. Waarom is hij bij de ene zaak duurder dan bij de andere? Wordt daar misschien extra service of garantie geboden?

Blader eerst door een stapel trouwbladen heen. Knip plaatjes uit van modellen die je mooi vindt en stijlen die je aanspreken. Zoek naar adressen van winkels waar ze die jurken verkopen en kijk op internet naar de collecties van je favoriete merken of designers.

Gemiddelde prijs

Bruiden die op zoek zijn naar een jurk van een erkend merk moeten rekenen op een prijs tussen de € 1500,- en € 2500,- Voor dit geld heb je dan een goed in elkaar gezette jurk met handgemaakte details. 

Pagebreak

Als je kiest voor een bruidsjurk in deze prijsklasse kun je het beste een afspraak maken bij een bruidsmodezaak. Zij meten je maten op, geven je advies en zorgen er uiteindelijk voor dat hij perfect past. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je nog wat extra moet betalen om de jurk op maat te laten maken.

Designerjurk

Voor de gezegende bruiden voor wie geld geen rol speelt is er nog een optie: de designerjurk. De desbetreffende ontwerper maakt de jurk helemaal naar jouw eisen en wensen. Voor een jurk van dit kaliber worden vaak luxere stoffen en mooiere kristallen gebruikt. Het is vooral heel veel handwerk en dat maakt de jurk wat duurder. De prijzen van een designerjurk beginnen vanaf € 3.000,-.

Vraag vooraf de portfolio van de desbetreffende ontwerper op. Hierdoor weet je ongeveer welke stijl je kunt verwachten. Tip: Lees ook ons artikel over designerjurken.

Haute couture

Haute couture bruidsjurken zijn jurken die ontworpen worden door modeontwerpers die voor een selecte markt werken. Zij maken alles op maat en hierdoor is er dus ook maar een exemplaar (of enkele exemplaren) van elke jurk. De japonnen worden met de hand gemaakt waardoor ze in de hoge prijsklassen vallen.Ontwerpen zijn alleen Haute Couture te noemen wanneer de ontwerpers lid zijn van de Parijse kamer van Haute Couture. Nederlandse ontwerpers van Haute Couture zijn op dit moment Iris van Herpen, Jan Taminiau en Addy van den Krommenacker.

Andere bekende ontwerpers zoals Sheila de Vries en deels de collectie van Addy van den Krommenacker, vallen onder couture. Deze bruidsjurken kun je onder andere vinden bij Embrace.

Jurk pimpen

Je kunt jouw trouwjurk heel simpel houden, maar het kan ook heel mooi zijn om er wat extra kristallen of parels op te laten zetten. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de kosten voor je trouwjurk dan wel wat hoger worden. Er gaat dan meer handwerk in zitten en dat kost weer extra tijd. Meestal beginnen jurken vanaf een bepaald bedrag en de kosten zullen stijgen naar aanleiding van je wensen. Lees meer over de soorten stoffen voor een bruidsjurk.

Wat kost het om te trouwen?

Tip: Bekijk ook eens onze categorie: kosten trouwen om op de hoogte te blijven!

Wij hebben een handige tool ontwikkeld waarin je heel gemakkelijk kunt zien wat een gemiddelde bruiloft kost en waarmee je jouw budget kunt bijhouden. In één oogopslag kun je zien wat je tot nu toe hebt uitgegeven en hoeveel budget je nog over hebt. Deze tool is gratis! Ga naar de planningtools.