De bruidstaart. De ultieme verleiding voor elke vrouw die aan de lijn doet en een verademing voor de bruid die zich na maanden van diëten schaamteloos op de taart kan storten. Behalve lekker is een bruidstaart ook heel persoonlijk: elk exemplaar is uniek. De prijzen voor bruidstaarten lopen dus ook erg uiteen. Wat kun je verwachten? In dit artikel zetten we de kosten en aandachtspunten op een rij. 

Prijzen

Je ziet een geweldige taart, maar de Nederlander in je roept: 'Leuk, maar wat moet dat kosten?' Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden, want bij de meeste bruidstaarten betaal je een prijs per persoon, gemiddeld zo rond de € 7,-. Als je deze prijs vermenigvuldigt met het aantal gasten op je bruiloft, heb je al een aardige inschatting van de kosten. Houd er wel rekening mee dat bakkers vaak van een minimum aantal personen uit gaan. Gemiddeld ligt dit minimum rond de 20 à 25 personen, wat inhoudt dat de minimumprijs voor de hele taart vaak rond de € 140,- ligt (bij die gemiddelde prijs van 7 euro p.p.)

Over het algemeen kun je ervan uit gaan dat je bruidstaart in totaal tussen de € 100,- en € 500,- zal gaan kosten. Een gemiddelde indicatie is € 400,-. Wist je dat je in onze planningtools je kosten voor de bruiloft op een rijtje te houden? En het is gratis!

Pagebreak

Voorproefsessie

Natuurlijk wil je als hongerlijdende aanstaande bruid graag je tanden in een stuk taart zetten. Een voorproefsessie is het ideale excuus om dat te doen! Hiervoor maak je een afspraak met de taartenbakker van jouw keuze. De kosten van zo'n proefsessie verschillen per patissier, maar je kunt uitgaan van € 25,- à € 30,-. Proef je wat lekkers en koop je de bruidstaart uiteindelijk ook echt, wordt er vaak niks voor de proeverij gerekend.

Het komt ook voor dat je een proefpakket kunt bestellen en dit op laat sturen. Kun je lekker thuis samen met je verloofde ongegeneerd commentaar geven zonder dat de taartenbakker erbij is: heerlijk! Ook de kosten voor zo'n bestelling worden uiteindelijk verrekend als je de bruidstaart koopt. 

TIP! Op zoek naar inspiratie? Bekijk onze bruidstaart fotogalerij!

Succes verzekerd

Nu je zoveel geld aan je taart hebt uitgegeven, wil je natuurlijk dat er absoluut niks mee gebeurt. Het zou vervelend zijn als je gasten in plaats van een prachtig pronkstuk een ingezakt hoopje fondant te zien krijgen. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje, daarom is je bruidstaart ook bij een bruiloftsverzekering inbegrepen.

Extra aandachtspuntjes

  • Vaak is het opbouwen van de taart ter plaatse bij de prijs inbegrepen, maar vraag dit voor de zekerheid wel even na
  • Bezorgkosten zijn niet altijd inclusief! Deze kosten komen dan nog bovenop de prijs van je bruidstaart. Let er daarom op of de patissier van je keuze door heel Nederland bezorgt. Vaak zijn de eerste kilometers wel bij de bezorging inbegrepen. Het komt bijvoorbeeld weleens voor dat een bakker een standaardtarief rekent binnen zijn vestigingsplaats en de overige kilometers in rekening brengt. Dit kan variëren van € 0,45 tot € 2,- per kilometer
  • Soms worden voor de decoratie kosten in rekening gebracht. Bij stapeltaarten kan het ook zo zijn dat er een meerprijs van gemiddeld € 2,50 per laag in rekening wordt gebracht, in verband met de kosten voor het stapelmateriaal. Overigens zijn taarten tot en met drie lagen prima zelf op te halen. Voor bruidspoppetjes (taarttoppers) op de taart betaal je tussen de € 25,- en € 45,-.
  • Het is gebruikelijk dat je voor de taart een aanbetaling doet en dat je een aantal weken voor de bruiloft de rekening met het resterende bedrag ontvangt. Bij annulering van de bruidstaart krijg je de aanbetaling niet terug. De aanbetaling kan 50 procent van het bedrag zijn, maar sommige bedrijven kiezen voor een standaardbedrag van rond de € 100,-.

Go low budget

Wil je de bruidstaart zo goedkoop mogelijk houden omdat je budget simpelweg niet zo groot is, dan willen we jou graag nog wat tips meegeven:

  • Kies voor een aantal simpele, lekkere taarten. Neem verschillende smaken en zet ze op een eenvoudige etagère. 
  • Bestel een fototaart. Erg leuk en persoonlijk! Laat een mooie foto van jullie twee maken of kies voor een leuke foto de je al hebt. 
  • Heb je een culinaire moeder, schoonmoeder, tante, buurvrouw of misschien oma? Vraag haar om een paar tulbanden te bakken en deze naar eigen smaak te decoreren. Zet alle taarten op verschillende borden op een tafel voor een groots en vol effect. Je kunt er ook een soort bakfestijn van maken waarbij jullie samen bakken en versieren. 
  • Kies voor cupcakes in plaats van een bruidstaart. Met cupcakes kun je alle kanten op. Bak ze zelf om de kosten te drukken! Lees meer over deze optie in ons artikel cupcakes op je bruiloft!
  • Is zelf bakken niet zo praktisch in jouw huis-tuin-en-keukenoventje? Schakel dan de hulp van familie en vrienden in. Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan en laat je het liever over aan de professional? Gemiddeld betaal je per cupcake € 2,50. Voor maar een paar cent meer kun je deze mooi laten versieren met bijvoorbeeld een tekst. Bij de meeste taartenbakkers kun je tegenwoordig ook terecht voor volledig gepersonaliseerde cupcakes. Goedkoper dan een persoonlijke bruidstaart, maar uiteraard duurder dan een home made cupcake.
  • Is jullie ceremonie wat later in de middag en hebben jullie daarop aansluitend een diner? Dan kan het een beetje too much zijn om ook nog een bruidstaart te serveren. Misschien is het een idee om een ijstaart te serveren. Eerder op de dag kun je deze natuurlijk ook al serveren bij de koffie. Mooie bruidsijstaarten zijn er al voor € 4,50 per persoon.

Bronnen:

Lees ook alles over de bruidstaart bestellen!