Diamant voor je trouwring kopen

Als je een diamant voor je trouwring gaat kopen zijn er bepaalde dingen waar je op moet letten: Wat is de vorm van de diamant, wat is de zetting, hoe is diamant geslepen?

Sarah Glasbergen

door Sarah Glasbergen op 22 april 2024

Webredacteur

Diamant voor je trouwring kopen
© Captured with Passion

De diamant. Voor velen een prachtige steen. Iedere vrouw krijgt bij de gedachte van een diamant een fonkeling in haar ogen. Ze zeggen niet voor niets: ‘A Diamant is a girl’s best friend’! Een diamant is echter veel meer dan alleen een mooie, glimmende, pure steen. Er zijn veel verschillende vormen en kleuren. Hoe wordt eigenlijk de waarde van een diamant bepaald?

De perfecte diamant is voor iedereen weer anders. In dit artikel staat informatie over diamanten in een makkelijke vorm geschreven. Zo kun je met de nodige informatie naar de juwelier en weet je waar je over praat. Het is immers voor velen een belangrijk moment om de trouwring uit te kiezen.

Geschiedenis van de diamant

De eerste diamanten werden zo’n 2000 jaar geleden ontdekt in India. Wist je dat de naam van de diamant is afgeleid van het Griekse woord Adamas en onoverwinnelijk betekent? Geen wonder dat het de steen van de liefde en eeuwige trouw is. In de middeleeuwen werd gedacht dat de diamant magnetische aantrekkingskracht had en een stel daardoor extra naar elkaar werd toegetrokken. In het Westen wordt de diamant als symbool gezien voor vorstelijke macht.

Een diamant bestaat uit zuivere koolstof, dat is blootgesteld aan hoge temperaturen. Hierdoor kristalliseert het geheel en wordt het een diamant. Een diamant is een van de weinig simpele stoffen dat uit de natuur komt. Van de 100% diamantwinning in de wereld word slecht 20% voor sier gebruikt. De overige 80% wordt gebruikt voor industriële doeleinden. Gelukkig is deze 20% genoeg om heel wat verlovings- en trouwringen te maken.

De diamant is de meest harde natuurlijke stof van de wereld. Het is niet alleen het hardst, maar heeft ook maar liefst een smeltpunt van 3800 graden. Het vergt van een diamantair behoorlijk wat kennis en talent om een diamant te slijpen. Allereerst wordt er gekeken naar de kwaliteit en de waarde van een diamant. Dit wordt bepaald door de aanduidingen: carat(karaat), colour(kleur), clarity(zuiverheid) en cut(slijpsel).

WEETJE! In vroegere tijden werden de zaadjes van de Johannesbroodboom gebruikt om het gewicht van een diamant te bepalen. Eén zaadje van deze boom weegt 0,2 gram en dit is ook nog steeds het gewicht van één karaat diamant.

Het gewicht van een diamant

Iedereen kent het woord karaat. Het gewicht van een diamant wordt aangeduid met karaat. Een diamant wordt gemeten met behulp elektronische balansen, zodat het precies gemeten kan worden hoeveel de diamant waard is, ook wel metriek karaat (MK) genoemd. Het is zelfs zo precies dat het op de 0,001 karaat precies gewogen kan worden. Een karaat komt overheen met 0,2 gram.

De kleur en de zuiverheid

De zuiverheid van een diamant wordt gecontroleerd met behulp van tientallen vergrotingen. Hierbij kan er goed gezien worden hoeveel insluitsels de steen heeft. Een insluitsel is bijvoorbeeld een barst, stukje steenkool of luchtbelletjes. Zo’n insluitsel verbreekt de lichtbreking en dus ook de kwaliteit en de waarde. Er wordt een internationale benaming gegeven aan de puurheid van een diamant. VVSI is 99% loepzuiver, VSI 90% loepzuiver en SI is 80% loepzuiver.

Wist je dat er ook diamanten bestaan, waarbij de foutjes, insluitsels dus, kunstmatig zijn aangepast? Dit moet dan ook aangegeven zijn bij de diamant. Niet alleen de zuiverheid is belangrijk, maar ook de kleur van een diamant. Een diamant moet zo kleurloos mogelijk zijn. Hoe kleurlozer de diamant, hoe waardevoller deze is. Diamanten met een heldere kleur zijn uiterst schaars en kunnen veel meer opbrengen per karaat dan kleurloze diamanten.

De kleurgraad beschrijft de kleurschakeringen in de diamant. ‘D’ is perfect kleurloos. Deze kleur komt slechts zelden voor en is ook heel duur. De kleurschaal gaat van D (kleurloos) tot Z (zwaar getint) en geeft een indicatie van gele tot en met bruine tinten.

Een expert kan de verschillen in dicht bij elkaar liggende kleurschakeringen ontdekken, maar ook een leek kan kleurverschillen, die enkele gradaties uit elkaar liggen, onderscheiden. Roze, blauwe, rode en groene diamanten komen ook voor, maar deze zijn zeer zeldzaam en ook zeer duur. Deze gekleurde diamanten volgen het normale kleur/prijs systeem niet en worden afzonderlijk geprijsd.

Slijpen van de diamant

Van de vier C’s die eerder aan bod kwamen in het artikel is het slijpen het enige waar de mens invloed op heeft. Een diamant verliest tijdens het slijpproces gemiddeld ongeveer 50% van zijn oorspronkelijke gewicht. Slijpen is het aanbrengen van kleine vlakken of facetten op de diamant.

Ruwe diamant ziet eruit als een kiezelsteen en lijkt waardeloos. De slijper kan echter uit het ruwe materiaal een prachtige en fonkelende diamant onthullen. Een diamant met een zeer goede slijpvorm moet voldoen aan zeer strikte eisen wat betreft de proporties. Deze proporties geven de diamant een maximale schittering en ijsachtig vuur.

Een diamant met een goede slijpvorm heeft aanvaardbare, maar geen perfecte proporties. Een diamant met een slechte slijpvorm is dof en glansloos. Deze diamanten zijn niet geschikt voor juwelen.

Een diamant wordt geslepen en gelaserd (een laser heeft een hoge nauwkeurigheid) in veel verschillende vormen. Erg belangrijk bij dit proces is dat er zo min mogelijk diamant verloren gaat en dat er zoveel mogelijk onzuiverheden worden weggewerkt. De vorm waarin een diamant wordt geslepen is vaak afhankelijk van de vorm van de oorspronkelijke diamant. Het slijpen van een diamant bepaalt ook gelijk hoe het licht en de schittering gaat vallen op de diamant. De populairste slijpvorm is de briljant. Dit is gelijk ook de duurste slijpvorm, omdat er meer dan 50% van de steen verloren gaat bij dit proces.

Hieronder zie je een aantal slijpvormen afgebeeld:

  • Emerald: 
Deze vorm telt 48 tot 50 facetten en is rechthoekig of vierkant.
  • Baguette: 
De vorm van een baguette geslepen diamant is rechtsvormig en wordt vaak gebruikt in een ring waarbij er meerdere stenen naast elkaar komen.

  • Marquise
: Volgens de legende is deze vorm gecreëerd op vraag van Louise XIV en is de vorm gebaseerd op de mond van Markiezin van Pompadour. Deze vorm telt 56 facetten.
  • 
Pear 
Deze vorm is na de briljant de meest populaire vorm. Het heeft een traanvorm en telt 56 facetten (platgeslepen oppervlakken).
  • Heart: 
Een diamant met niet alleen als betekenis eeuwige trouw, maar ook de vorm van de liefde!

  • Oval: 
Deze vorm heeft bijna dezelfde schittering als een briljant. Begin jaren 60 van de vorige eeuw is deze vorm bedacht door Lazere Kaplan. Deze vorm telt 56 facetten.

  • Princess: 
Deze vorm is gecreëerd om zo veel mogelijk licht te breken en zo glinstert deze diamantvorm meer dan alle andere. Deze vorm telt dan ook maar liefst 76 facetten.
Leuk om te weten is dat de geschiedenis van de slijpvorm van de princess is begonnen in 1986. De slijpvorm ‘princess’ is ontstaan ter gelegenheid van het vierhonderdjarige bestaan van het diamantslijperij.

TIP! Vermijd het zetten van diamanten in zeer zachte zettingen zoals 24 karaat goud, omdat dit makkelijk buigt.

Zettingen

Een diamant kan op verschillende manieren worden gezet in een ring. De meest voorkomende zetting is de American Tiffany. Deze zetting bestaan uit zes pootjes om de diamant heen.

Deze zetting word ook vaak gebruikt bij de slijpvorm briljant. De diamant met de slijpvorm Princess wordt vaak gezet met vier pootjes.

De zetting voor een diamant speelt ook een rol in hoe de diamant er zal uitzien om de vinger van de vrouw. Hoe de diamant wordt gezet, kan tevens het verschil uitmaken.

Als u een kleurloze diamant in geelgouden zetting zet, zal de gele kleur reflecteren in de diamant. Dat zou zonde van de diamant zijn. Een gering getinte diamant zal er witter uitzien indien deze wordt gezet in een geelgouden zetting.

Nazorg van de diamant

Diamanten zijn dan wel harde materialen, toch is het belangrijk dat je ze met zorg behandelt. Regelmatige professionele zorg is aan te raden. Diamanten kunnen namelijk makkelijk vuil worden, onder andere door make-up en andere materialen die de helderheid verminderen. Ze kunnen ook dof worden door zeep, stof en huidvet. Veel juweliers bieden dan ook professionele reiniging. Het is handig om eens per half jaar je ring te laten checken bij de juwelier.

Er zijn ook manieren om zelf je diamant mooi te houden. Onder andere met zacht vloeibaar wasmiddel. Drenk de juwelen in een kleine kom met warm water. Voeg hier een klein beetje wasmiddel aan toe. Poets de diamanten voorzichtig met een zachte tandenborstel terwijl ze in het zeepwater zitten. Vervolgens spoel je het af onder warm stromend water. Daarna maak je het droog met een zachte doek.

Ook kun je huishoudelijke ammoniak gebruiken. Neem een halve oplossing van ammoniak en koud water. Laat de diamant er 30 minuten in zitten. Haal de diamant er dan uit en ‘tap around’ de voorkant en de achterkant van de omlijsting met een kleine zachte borstel. Doe het voor een tweede keer in de oplossing en zuiver de juwelen op vloeipapier.

Bronnen:

Kom via ThePerfectWedding.nl in contact met jullie droomlocatie en ontvang bij boeking een cadeau naar keuze!

Andere leuke artikelen

Win een huwelijksovernachting!

Willen jullie genieten van een gratis huwelijksovernachting incl. champagneontbijt? Geef je trouwlocatie aan ons door!

Maak nu kans