Plannen jullie een bruiloft met een klein budget? Dan schrik je misschien van de prijzen van trouwlocaties. Hoeft niet: er zijn ook andere opties. Denk 'out of the box' en het komt helemaal goed met jullie locatie. Lees hier onze 11 tips en suggesties voor goedkope trouwlocaties.

Tip 1: Slimme trouwdatum kiezen

Als jullie niet zo'n groot budget hebben, trouw dan niet op vrijdag of zaterdag. Dit zijn de duurste dagen om te trouwen. Veel trouwlocaties zitten doordeweeks bijna nooit vol, daarom is het een stuk goedkoper als je op een doordeweekse dag met je bruiloftsgasten komt eten en feesten. Ook kun je een 'slimme' trouwdatum kiezen in een maand die niet in het trouwseizoen valt. Heel veel stellen trouwen in de zomer: vanaf mei is het hoogseizoen in bruiloftland. Als je in november trouwt, wanneer het rustiger is, valt er misschien nog wat te onderhandelen over de prijs met een trouwlocatie.

Pagebreak

Tip 2: Kies een bijzondere locatie

Het kan lonen om naar bijzondere trouwlocaties te kijken. Een plek die anders-dan-anders is en helemaal past bij jullie persoonlijkheid als stel. Of het nu een oude boerderij is, een watertoren of een fabriekshal: er zijn zoveel locaties te bedenken! Brainstorm samen en maak een lijstje met plekken die jullie aanspreken. Voordeel van een 'out of the box' trouwlocatie is dat 'ie mogelijk beter te betalen is dan een traditionele plek waar ze uit ervaring weten wat de marktprijs is. 

Tip 3: Trouw in een museum

Bijna elk dorpje heeft wel een schattig oud museum. Dat kun je vaak voor weinig geld afhuren, want het is geen commerciële instelling. Voordeel van trouwen in zo'n museumpje: qua decoratie hoef je weinig te doen. Soms zijn de geweldigste dingen mogelijk, die ook nog eens heel goedkoop zijn. Denk aan een bruiloftsdiner tussen de kunstwerken! De gasten hoeven zich geen moment te vervelen en kunnen het museum perfect bekijken. Nadeel: in een museum kun je niet altijd een feest geven. Misschien maar beter ook, een schilderij van € 10.000 dat overgoten is met bier is voor niemand leuk. Soms is er wel een aparte zaal die je voor een feest kunt gebruiken.

Tip 4: Bekijk publieke gebouwen

Bijna elke gemeente heeft diverse locaties in haar bezit. Denk aan een oud gerechtsgebouw, leegstaande kerken of andere monumenten. Dit soort publieke gebouwen kun je vaak goedkoop huren. Ideaal voor je bruiloft! Wel moet je kijken wat er mogelijk is op deze locatie. Mag je er een feest geven? Hoe zit het met de inrichting? Moet er veel gebeuren qua aankleding of heeft de locatie weinig styling nodig?

TIP! Feestvieren in het park kan niet in elke gemeente. Vraag van tevoren of het toegestaan is. Je wilt niet het risico lopen dat iemand jullie feestje komt verstoren.

Tip 5: Het buurthuis

Veel stellen die goedkope trouwlocaties zoeken, denken als eerste aan een buurthuis. Het kan een optie zijn omdat dit goedkoop is. Toch kun je van zo’n locatie weinig stijlvols maken. Kijk liever naar bovenstaande opties. Deze locaties zijn zeker niet veel duurder, maar wel veel stijlvoller. Of je nu in een authentiek museum een feest geeft of in een zaaltje van een buurthuis, is een groot verschil. Zo’n zaal krijg je bijna niet leuk gestyled, terwijl een museum alleen wat details nodig heeft.

Tip 6: Het park

Een park kan een perfecte trouwlocatie zijn voor een diner of receptie. Ik ken een koppel dat hun receptie vierde in het Euromastpark in Rotterdam. Na het jawoord gingen ze richting het park met picknickmanden vol met lekkers. De ceremoniemeester had met familie en vrienden een veldje in het park omgetoverd tot een ontzettend leuk, intiem plekje. Gekleurd lint hing in alle bomen om het afgezette stukje heen. Toen het begon te schemeren werden er overal kaarsjes aangestoken en gingen de barbecues aan! Goedkoper kun je het niet bedenken toch?

Tip 7: Jullie favoriete restaurant

Hebben jullie een restaurantje waar jullie regelmatig samen te vinden zijn? Vraag eens of het mogelijk is om dat restaurant (of een deel ervan) af te huren. In het weekend zal het niet goedkoop zijn, maar grote kans dat het doordeweeks tegen gereduceerd tarief mogelijk is.

Tip 8: Thuis trouwen

Hoeft niet per se goedkoop te zijn, maar thuis trouwen kan wel erg leuk zijn! Kijk goed naar welke faciliteiten jullie nodig hebben. Met tweehonderd gasten één wc delen is geen pretje. En hoe zit het met parkeerplekken? Servies? Als je de helft moet huren, kun je alsnog best duur uit zijn. Vieren jullie de bruiloft erg intiem, dan is het een ander verhaal. Wellicht hebben jullie of je ouders een fijn huis met een grote tuin, dan is er niets aan de hand!

Tip 9: Ga kamperen 

Trouwen op de camping, lekker knus met elkaar in tenten, of iets luxer in een logeerboerderij? Dat is ideaal voor bruidsparen die een intieme bruiloft willen plannen. Iedereen kan blijven slapen, op het menu staat Hollandse kost en wat denk je van een cosy kampvuurtje ‘s avonds? Zeker weten dat jullie bruiloft niet snel vergeten wordt!

TIP! Op zoek naar een locatie? Zoek hier naar trouw- en feestlocaties in heel Nederland

Tip 10: Less is more

Niet de leukste tip, maar hoe minder gasten je uitnodigt, hoe minder geld je kwijt bent. Klinkt heel logisch, maar veel mensen realiseren zich niet hoe sterk je hiermee kunt bezuinigen. Het ligt er maar net aan wat je jouw gasten allemaal aanbiedt, maar als je tien gasten minder uitnodigt voor het diner kan dit al gauw € 500 schelen. 

Voordeel: Hoe meer zielen, hoe meer vreugd? Het hoeft niet altijd op te gaan... Juist een kleinere club gasten kan heel leuk zijn. Je viert je bruiloft dan met de mensen met wie je het meeste hebt.  

Tip 11: Houd alles op één locatie

Sommige trouwlocaties bieden allerlei pakketten voor je bruiloft aan. Oftewel: je kunt er trouwen, er ligt een bruidsboeket voor je klaar, je diner komt uit de keuken van de trouwlocatie en de bruidstaart ook. Een locatie kan vaak goede afspraken maken met verschillende leveranciers; beter dan jij dat in je eentje kan. Als bruidspaar kun je daarvan profiteren. Ideaal, tenzij jullie iets aparts willen en echt graag zelf je leveranciers uit willen kiezen.

Bekijk ook eens wat het kost om te trouwen!