Wat wens je een bruidspaar toe als gast? En hoe breng je je wens op een leuke manier over? Wij helpen je op weg met tips, voorbeelden van huwelijkswensen en Eerste Hulp Bij het Schrijven van een speech. En ze leefden nog lang en gelukkig!

Hoe schrijf je een huwelijkswens?

Ben jij zo iemand die altijd staat te treuzelen bij het gastenboek en niet verder komt dan je naam en het obligate 'Veel geluk samen'? Geen zorgen, wij hebben een aantal íets originelere huwelijkswensen op een rij gezet. Ook voor hulp bij het schrijven van een speech voor het bruidspaar ben je hier aan het juiste adres. 

De juiste woorden

Je doet vast heel veel moeite om de juiste woorden te vinden, maar als je té rigide te werk gaat, zal er nooit iets op papier komen. De perfecte tekst bestaat niet. Het gaat erom dat je iets opschrijft wat je écht meent en uit je hart komt. Ja mensen, we willen tranen zien! ;-)

Pagebreak

Goede startpunten voor een welgemeende huwelijkswens zijn:

  • Wat wens je het bruidspaar in de toekomst toe?
  • Wil je iets met humor zeggen of juist met een sentimentele toon? 
  • Wat is je relatie met het bruidspaar?
  • Wat betekent het bruidspaar voor je?

Voorbeelden van huwelijkswensen

"The best thing to hold onto in life is each other" (Audrey Hepburn). "Where there is love there is life" (Gandhi). Online kun je veel mooie teksten en quotes over de liefde en het huwelijk vinden. Sommige zijn zoetsappig en raar, andere slaan de spijker precies op zijn kop. Voeg er een persoonlijke toelichting aan toe en je zit goed. Ook geschikt als huwelijkswens: een kort huwelijksgedicht. Wij hebben er een aantal voor je geselecteerd. 

Korte huwelijkswensen voor gastenboek of kaart

Voorbeeldtekst 1

'Geweldig dat jullie deze stap hebben genomen. We wensen jullie een geweldige huwelijksdag! Geniet er volop van!' 

Voorbeeldtekst 2

'Wij willen jullie al het geluk van de wereld wensen! Een hele fijne en gezellige dag toegewenst.'

Voorbeeldtekst 3

'In het huwelijk stammen draaiboek en regie van de man, tekst en geluid van de vrouw' - Federico Fellini, Italiaans regisseur. Bij deze quote moest ik gelijk aan jullie denken! Jullie vullen elkaar perfect aan, en vandaag hebben jullie dat officieel gemaakt. Gefeliciteerd!'

Rijmpjes en gedichtjes als huwelijkswens

Iets wat rijmt kan heel fout overkomen, zeker als een stukje koste wat kost moet rijmen. Ben je fan van een cabaretier of een zanger/zangeres of weet je dat het bruidspaar dit is? Kijk eens wat deze persoon over de liefde geschreven heeft. Zo is voorbeeldgedicht 1 een klassieker van Toon Hermans:

Voorbeeldgedicht 1

Als je echt van iemand houdt    
Iemand alles toevertrouwt
Een die echt weet wie je bent    
Ook je zwakke plekken kent
Die je bijstaat en vergeeft    
Een die 'naast' en 'in' je leeft
Dan voel je pas wat leven is    
En dat liefde geven is.

Voorbeeldgedicht 2

Verleden - heden - toekomst... samen voor elkaar
Hopelijk worden jullie een heel gelukkig paar

Voorbeeldgedicht 3

Sommige kaarten zijn gemaakt
Van perkament of zijde
Maar deze kaart is speciaal gevuld…
Met heel veel liefs voor jullie beide
Gefeliciteerd met jullie huwelijk!

Hoe breng je je huwelijkswens over? 

Ok, ben je eruit wat je op de kaart gaat schrijven? Dan kun je er nu nog voor kiezen om je wens op een originele manier over te brengen. Zoek een foto van het bruidspaar op, schrijf jouw huwelijskwens op de achterkant en knip de foto vervolgens in stukken. Stop de stukken in een envelop en doe er nog een briefje bij waarop staat dat het bruidspaar zelf uit moet puzzelen wat je boodschap is! Een ander leuk idee: doe wat confetti in de envelop. Lekker feestelijk! 

TIP! Pas je huwelijkswens aan aan de bruid en bruidegom. Zijn ze romantisch en dromerig of meer fris en nuchter? Houd daar rekening mee in je tekst. En hoe close ben je met ze? Hou je huwelijkswens voor een bruidspaar in de categorie 'kennissen' wat algemener en doe voorzichtig met grapjes. Als ze je humor niet snappen, zie je ze na de bruiloft waarschijnlijk nooit meer. 

Huwelijkswensen achterlaten

Hoe zorg je ervoor dat de gasten hun wensen op een leuke en blijvende manier kunnen achterlaten? 

Creëer een plek voor huwelijkswensen

Ga eerst eens na hoe het is als je zelf op een bruiloft te gast bent. Je vindt het heerlijk om het bruidspaar te feliciteren en ze het allerbeste te wensen. De sfeer is geweldig, omdat iedereen in een onbeschrijfelijke feel good mood verkeert. Maak een plek waar gasten deze gevoelens kunnen uiten! Vraag bijvoorbeeld of jullie gasten een huwelijkswens willen opschrijven en deze in een zogenaamde 'wensboom' willen hangen. Gasten vinden dat geweldig om te doen! Voor jullie is het erg leuk om alle wensen later na te lezen en daarnaast doet zo'n wensboom het ook nog eens geweldig als decoratie-item!

Momenten voor de huwelijkswens

Er zijn verschillende momenten waarop de gasten hun huwelijkswens naar jullie kunnen uiten. Vaak is er voorafgaand/tijdens de receptie een felicitatierij en wordt een gastenboek geopend, waarin gasten hun huwelijkswens achter kunnen laten. De wensboom is daarvoor een alternatief, maar natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals:

  • Een huwelijkswens op dvd. Je kunt aan de videograaf vragen of dat hij alle gasten wil filmen, die dan een wens uitspreken. Je kunt ook een videogastenboek huren. 
  • Leg een grote stapel met wenskaarten neer. Laat elke gast een leuke kaart voor jullie schrijven en vraag of ze deze op de bus willen doen wanneer ze willen. Jullie ontvangen dan een tijdje na de bruiloft verschillende kaarten met leuke huwelijkswensen.

Act of speech

Veel bruidsparen vinden het fantastisch wanneer er leuke en grappige dingen gezegd worden. Een speech is dan altijd goed! Wanneer jullie dit graag willen, vermeld dit dan op de trouwkaart zodat de gasten weten dat ze een stukje kunnen doen. Als jullie écht niet zitten te wachten op een abc'tje, dan zul je dit ook op de kaart moeten vermelden. Wees duidelijk naar jullie gasten toe over wat jullie graag van hen zouden willen zien, van dresscode tot huwelijkscadeau.

Overleg het wel of niet doen van stukjes ook met de ceremoniemeester. Hij/zij kan dan voorkomen dat gasten stukjes doen als jullie dit niet zien zitten en mensen juist aanmoedigen wel iets te doen als jullie dit juist wel graag willen!

Wat wensen jullie voor huwelijkscadeau?

Iedereen wil natuurlijk graag weten wat ze het beste voor jullie kunnen kopen. Het is daarom helemaal niet gek een cadeaulijst op te stellen. Je kunt dit via een online verlanglijst doen, maar ook aangeven bij welke winkels je gasten terecht kunnen voor het huwelijkscadeau. Je voorkomt hiermee dat je weken bezig bent met het ruilen van ongewenste cadeaus of erger: dat er veel dingen op zolder staan te verstoffen. Wel is het belangrijk dat je betaalbare items op deze huwelijklijst zet, zodat iedereen een cadeau kan vinden dat past bij zijn of haar budget. Om je een beetje een idee te geven wat je kunt vragen, zetten we hier wat tips op een rij:

Bekijk ook eens originele huwelijkscadeaus!