Voor veel koppels is de bruiloft de mooiste dag van hun leven. Als familielid of goede vriend wil je je dierbaren natuurlijk feliciteren met deze mooie gelofte en ze het beste wensen voor de toekomst. De grote vraag is: op welke manier doe je dit en met welke woorden? Dit is voor veel mensen een 'big issue', omdat ze simpelweg gewoon niet weten wat ze moeten zeggen. Hier vind je een paar goede tips om origineel en op de juiste manier je huwelijksfelicitatie te geven.

Hoe zorg je ervoor dat je uniek bent zonder te overdrijven?

Gelukkig is dat niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Een goed idee is om jezelf eens te verplaatsen in de bruid of de bruidegom. Wat zou jij zelf graag willen horen als jij op zo’n belangrijk punt in je leven zou staan? Je vindt het misschien raar om op deze manier op de juiste woorden te komen, maar het werkt echt!

Credit: Kiekiebox

De juiste woorden

Veel mensen zeggen iets zonder dat ze erover nadenken. Een veel voorkomende reactie (als je net te horen krijgt dat bijvoorbeeld je zus gaat trouwen) is: 'ik ben zo ontzettend blij voor je! Het is jullie zo gegund!' Wanneer je meer tijd hebt om het te laten bezinken en het eventueel op papier kunt zetten, kun je je gevoel beter kwijt.

Wat is je band met het bruidspaar?

Wat je zegt tegen het aanstaande bruidspaar, hangt ook samen met de band die je met ze hebt. Hieronder tref je een paar voorbeelden:

  • Wanneer het je broer of zus is die gaat trouwen, kun je bijvoorbeeld denken aan de goede tijd die jullie samen hadden toen je klein was. Vaak komen er dan leuke herinneringen boven die ook bruikbaar zijn voor je felicitatie. Wat leuk is om te zeggen, is het volgende: 'Herinner je nog de leuke tijd die we vroeger samen hadden? Dat we samen met de barbies speelden! Nu moet ik je delen met je aanstaande man, maar ik weet het zeker…hij is het waard!'
  • Een ander voorbeeld is dat je beste vriendin gaat trouwen met wie je ook op de middelbare school gezeten hebt. Je hebt met haar ongetwijfeld spannende dingen meegemaakt en vooral op het gebied van jongens. Denk terug aan die leuke en spannende tijd en vertel in de felicitatie dat je enorm gelachen hebt toen je moest denken aan die ene jongen uit de brugklas die over zijn rugzak viel, toen hij haar probeerde uit te vragen, maar dat nu uiteindelijk alles goed gekomen is en dat je enorm blij voor haar bent.

Zie je nu dat het helemaal niet zo moeilijk is? Combineer de felicitatie met leuke herinneringen en gedachten die in je opkomen en maak de felicitatie persoonlijk. Zorg ervoor dat je trots kunt zijn op jouw originele felicitatie!

Schrijf een trouwkaartje met een huwelijksfelicitatie

Helaas kopen veel mensen een voorgeschreven kaartje met een standaardfelicitatie erop. Dat is natuurlijk totaal niet origineel! Het is begrijpelijk om zo’n kaartje te kopen voor een bruidspaar dat ver van je afstaat, maar niet voor een goede vriendin of familielid.  Voor hen kun je beter een blanco (maar wel een leuke) kaart kopen, en deze gebruiken voor een persoonlijke tekst. Deze kaarten worden bewaard, omdat hier vaak veel waarde aan gehecht wordt.

Een gedichtje of een leuke quote?

Naast een persoonlijke tekst, is het ook leuk om een mooi gedichtje/quote of misschien een gedeelte daarvan op de kaart te zetten. Hier kun je google heel goed voor gebruiken ter inspiratie. Er is vast een zin of versje dat je altijd al heel mooi gevonden hebt en dat nu zeer gepast is. Misschien heb je nog wel een gedichtenboekje in de kast staan, of rijd anders even naar een plaatselijke boekenwinkel en blader wat boekjes door! Wie weet vind je daar ook nog een grappige grote kaart die echt bij het bruidspaar past. Ook hier is het belangrijk om de tijd te nemen en niet overhaast wat op papier te kladderen.