Etiquette tafeldekken bruiloft

Dit is hoe het 'hoort'.

Britt Leenaarts

door Britt Leenaarts op 11 maart 2021

Webredacteur

Etiquette tafeldekken bruiloft
© ROX and SAN

Eerder hebben we jullie al bijgebabbeld over de etiquette wat betreft de tafelschikking op jullie bruiloft. Maar hoe zit het eigenlijk met al die borden, dat bestek en die verschillende (wijn)glazen? Hoe zet je ze neer, op welke plek en in welke volgorde? Ai, dat is best lastig, hè? No worries, wij praten je bij over de regeltjes van etiquette tafeldekken bruiloft.

'Tafeltje dekje' van A tot Z

We snappen het dat het heel tof is om je huwelijk in een formeel jasje te gieten, maar dat heeft natuurlijk wel wat 'consequenties' voor het diner. Zoals we al zeiden zijn er een aantal regeltjes verbonden aan het dekken van jullie formele dinertafel. Wij leggen van begin tot eind uit hoe deze regeltjes in elkaar steken. Trust us: het is zo moeilijk nog niet!

Pagebreak

Het tafelkleed of -laken

Laten we bij het begin beginnnen: het tafelkleed! Voorzie jij de dinertafels van mooie kleden, houd dan rekening met de volgende punten:

  • Het tafellaken moet rondom de tafel ongeveer 30 cm naar beneden vallen.
  • Ga je voor een formele dineropstelling, houd dan in acht dat placemets not done zijn. Een schoon en gestreken tafellaken in een neutrale kleur is vaak het meest passend.

De opstelling van de borden

Het tafelkleed ligt zoals 'ie hoort, dan gaan we het nu hebben over de opstelling van de borden! Ook hierbij gelden een aantal regeltjes. Komen ze:

  • Zet de borden ongeveer een vingerbreedte binnen de tafelrand, waarbij ze onderling een afstand hebben van 50 tot 60 centimeter.
  • Voor een echt stijlvol effect gebruik je onderborden, waarop voor elke gang (voor, tussen, hoofd, na) weer een nieuw bord wordt geplaatst. Yes, dit mogen gewoon platte borden zijn!
  • De onderzetborden, die tot het dessert op tafel blijven staan, voorzie je van een mooi gevouwen servet. Dit doen we om het schuifeffect tegen te gaan.
  • Kleine borden, voor bijvoorbeeld salades of broodjes, staan linksboven van het onderzetbord.
  • Hebben jullie een voorgerecht in een glaasje? Zet dan het glas op een schoteltje op het onderbord met een lepeltje en vorkje aan beide kanten van het glas.
  • Warme gerechten op de menukaart staan? Zorg er dan voor dat de borden zijn voorverwarmd. Hoe je dit doet? Maak ze vochtig, zet ze 15 seconden in de magnetron of leg ze in een bak met heet water en droog ze even af. Geef het dus door aan de catering!

Hoe moet het bestek eigenlijk liggen?

Ook de borden hebben hun juiste positie gevonden, door met het bestek! Dit is iets ingewikkelder, omdat je van elke bestekvorm meerdere items nodig hebt. Hoe je al deze messen, vorken en lepels op de juiste manier op tafel uitserveert?

  • Het bestek dat voor alle gerechten nodig is, ligt boven en naast het bord. Je werkt hierbij van buiten naar binnen in volgorde van gebruik. Het bestek voor de eerste gang ligt dus aan de buitenkant.
  • Vorken liggen altijd links naast het bord, messen aan de rechterzijde en hiernaast de soeplepel.
  • Soep serveren in kommen? Dan ga je voor een dessertlepel in plaats van een soeplepel.
  • Bestek voor het nagerecht (denk aan een klein vorkje of een dessertlepeltje) ligt bovenaan het bord.
  • Leg messen altijd met de scherpe kant naar het bord; leg vorken en lepels met de holle kant naar boven.

Waar zet je de glazen neer?

Nu de borden juist neergezet zijn, kan er lekker gegeten worden, maar... We willen natuurlijk ook een lekker wijntje! Ook bij deze opstelling is er in de meeste gevallen sprake van meerdere glazen. Hoe je ze neerzet? Het is eigenlijk heel simpel:

  • Alle glazen staan rechts boven de borden.
  • Het aantal moet gelijk zijn aan de verschillende drankjes die jullie gaan serveren.
  • Volgorde: het glas dat als eerste gebruikt zal worden staat het meest rechts, het laatst te gebruiken glas dus logischerwijs het meest links.
  • Weer links van dit rijtje staat een waterglas.
  • Wil je het helemaal tip top doen, haal dan bij het serveren van de tweede wijn de glazen van de eerste wijn weg.

Finishing touch: de servetten

Bij een informele tafelsetting mogen de servetten natuurlijk niet onbreken. Hoe je ze vouwt mag je in principe zelf bepalen, als het maar netjes en geordend oogt. Leg ze naast of op de borden, of drapeer ze in een wijnglas voor een wow-effect.

Ready voor het diner? Neem gauw nog even de checklist voor het diner door!

Kom via ThePerfectWedding.nl in contact met jullie droomlocatie en ontvang bij boeking een cadeau naar keuze!

Andere leuke artikelen

Win een huwelijksovernachting!

Willen jullie genieten van een gratis huwelijksovernachting incl. champagneontbijt? Geef je trouwlocatie aan ons door!

Maak nu kans