De geschiedenis en tradities van de bruidstaart
Hoe is de bruidstaart ontstaan? Welke tradities horen erbij? Vanwaar het symbolische karakter? Je leest het hier.
door Sarah Glasbergen op 27 juli 2022
Webredacteur

Een van de tradities op een bruiloft is het aansnijden van de bruidstaart. Dit heeft voor velen een symbolisch karakter. Wanneer is het idee van een bruidstaart ontstaan? En waar liggen de ‘roots’ van dit huwelijkssymbool? Je leest het hier.
In de 18e eeuw werd in Nederland vooral vruchtengebak gegeten op een bruiloft. Dit gebak werd gemaakt van fijne suiker, witte bloem en in sterke drank gedrenkte vruchten.
In 1901 maakte ons land kennis met de klassieke bruidstaart. Onze koningin van destijds, Wilhelmina, had een enorme taart bij haar huwelijk met verschillende lagen, geheel in Engelse stijl. Deze 'royal cake' stamde weer af van de gigantische bruidstaart die de Engelse koningin Victoria voor het huwelijk van haar dochter liet maken in de 19e eeuw. Zodoende werd dit de norm voor andere Europese koningshuizen en adellijke families.
Toch duurde het na 1901 nog zeker zo’n 50 jaar voordat de bruidstaart echt ingeburgerd raakte. In de jaren '90 van de vorige eeuw werd de klassieke Engelse bruidstaart echt meer de norm.


Romeinen Elk land zijn eigen versie
De oude Romeinen aten tijdens de huwelijksplechtigheid al een soort koek eten, confarreatio, waarvan het bruidspaar de eerste hap nam. Vervolgens werd de koek in stukken gebroken om de goden gunstig te stemmen, zodat het stel veel kinderen zou krijgen.
Engeland
In de Middeleeuwen brachten de Britse bruiloftsgasten allemaal een kleine koek of taart mee die opgestapeld werden op een tafel. Zo kreeg je al een idee van een bruidstaart. Als de bruid en bruidegom elkaar over de stapel heen konden kussen, zou dat veel geluk brengen.
Frankrijk
Een ander verhaal komt uit Frankrijk. Daar zou een kok gebak hebben opgestapeld en deze met glazuur bedekt hebben om te voorkomen dat de stapel omviel. Deze 'piramidevorm' zien we nog steeds terug in de huidige bruidstaart: de grootste taart onder en de kleinste boven. Al is er ook een verhaal dat er juist een Engelse kok was die geïnspireerd werd door de Bride’s Church, een kathedraal met een spierwitte toren, die bestaat uit vijf lagen op elkaar. Net als bij een bruidstaart dus.
Bruidstaart en tradities
Samen de taart aansnijden voor verbondenheid
Het aansnijden van de bruidstaart kun je wel een traditie noemen. Na alle oh’s en ah’s van de familie en vrienden, pakt de bruid het mes om de onderste bruidstaart aan te snijden. De bruidegom legt zijn hand op de hare als teken van verbondenheid. Het staat symbool voor de belofte om voor elkaar te zorgen.
Het eerste stuk taart is volgens de traditie voor het bruidspaar. De bruid neemt een stukje bruidstaart en voert het aan haar kersverse man en andersom. Daarna zijn ook de gasten aan de beurt.
Wie maakt jullie bruidstaart?
Ben je op zoek naar een patissier voor jullie bruidstaart? Wij helpen je eenvoudig in contact te komen met beschikbare professionals:- Laat ons weten wanneer jullie trouwen
- Geef ons extra informatie over wat jullie zoeken (tekst en foto's)
- Wij versturen je aanvraag naar 102 patissiers
- Zij nemen binnen 2 dagen contact met jullie op!
Bruidstaart invriezen
Vergeet niet om een stukje taart voor je bruidsmeisje te bewaren. Het verhaal gaat namelijk dat wanneer het bruidsmeisje met een stuk bruidstaart onder haar kussen slaapt, zij zal dromen over haar toekomstige echtgenoot. Schattig! Dit is vooral in Engeland een traditie.
Nog een verklaring voor de kleur wit: hoe beter de suiker, hoe witter het glazuur. Vroeger kon niet iedereen de ‘beste en fijnste suiker’ betalen. Zo was de rijkdom en de invloed van de familie aan de taart af te zien: hoe witter de taart, hoe rijker de familie.
Puur en maagdelijk wit
De bruidstaart is van oorsprong wit. Deze kleur staat voor maagdelijkheid en puurheid. Het is een traditie dat de trouwjurk wit is, dus logischerwijs moest de taart ook wit zijn. De roots van de bruidstaart liggen in Engeland. De Engelsen noemden de taart ‘bride’s cake’. In Nederland noemen we het ook de ‘bruidstaart’. De bruid was (is!) namelijk belangrijk en de hele dag draaide om haar.
Lagen taart
Een traditionele bruidstaart bestaat uit minstens drie lagen. Elke laag is bestemd voor een gelegenheid. Zo is er een laag voor de receptie, eentje om uit te delen en de bovenste laag om in te vriezen en later op te eten.
Deze traditie ontstond al in de 18e eeuw en wordt tegenwoordig nog steeds toegepast. Het ingevroren deel kun je bijvoorbeeld bij jullie eerste huwelijksjubileum opeten of als jullie eerste kindje wordt geboren. Op deze manier zou er een symbolische, maar ook een emotionele verbinding ontstaan tussen de huwelijksdag en deze andere bijzondere gebeurtenis.
Vroeger was het ook normaal dat iedere laag van iets anders was gemaakt. Zo bestond de onderste laag uit witte suiker. Dit stond symbool voor de liefde. In de tweede laag zat marsepein en dit stond symbool voor de bruidstijd. De bovenste laag bestond uit ‘plumcake’ (rijke vruchtencake). Dit werd gezien als afspiegeling van het huwelijk.
Tradities uit andere landen
- In Oekraïne kan het bruidspaar op de receptie rekenen op een combinatie van brood, zout en wodka!
- In Scandinavië zijn de gasten verplicht om een stukje taart te eten, anders loopt het wel heel slecht af voor het bruidspaar...
- De Fransen bouwen graag een piramide van soesjes als traditionele bruidstaart
- In de VS is het gebruikelijk om de gasten een stukje taart mee naar huis te geven
De legende zegt dat een bruid nooit zelf haar bruidstaart mag bakken, omdat dit ongeluk zou brengen...
Op zoek naar een bruidstaart?
Ben je op zoek naar bedrijven die zijn gespecialiseerd in het maken van bruidstaarten? Neem een kijkje in onze bedrijvengids! Per regio kun je op zoek gaan naar jullie bruidstaart!
Bron:
Bekijk ook eens Wittebroodsweken en honeymoon