Bespaar op eten en drinken voor de bruiloft
Lees hier de tips!
door Sarah Glasbergen op 31 maart 2015
Webredacteur

Gasten met een lege maag? Proosten zonder drank? No way. Op je bruiloft is eten en drinken niet weg te denken. Catering kan erg duur uitvallen. Maar zoals met veel aspecten op je grote dag heb je dit uiteindelijk zelf in de hand: bespaar op eten en drinken voor de bruiloft. Met elk budget kun je dus een heerlijke catering realiseren.
Budgettip 1: Do it yourself
'Budget' staat gelijk aan 'doe-het-zelf'. Neem dus een deel van de catering op je. Je hoeft niet tijdens het diner zelf in de keuken te staan, maar neem de middag bijvoorbeeld voor je rekening. Dit scheelt al een hoop in de kosten. Maak de hapjes van tevoren klaar.


Budgettip 2: Hapjes
Serveer hapjes. Wie af en toe een klein beetje eet, zit sneller vol. Zet fruit, bokjes kaas, worstjes of toastjes neer op mooie etagères op statafels. Hors-d’oeuvres zijn licht verteerbare hapjes die je ook prima kunt serveren op je bruiloft. Ze hoeven niet veel te kosten. Denk bijvoorbeeld aan stukjes groenten met dipsaus of gevulde eieren en tomaten.
Budgettip 3: Drankjes
Als de locatie van je bruiloft geen horecagelegenheid is, dan kun je zelf aan de slag om originele drankjes te serveren. Denk eens aan limonade! Zelfgemaakt en in verschillende smaken. Zet een leuke karaf neer en serveer je drankjes in versierde glazen. Erg budgetverantwoord en bovendien heeft het een vrolijk effect.
Budgettip 4: Lunch
Vraag jezelf ook eens af of je de bruiloft over een hele dag verspreid? Dit betekent dat je ook een lunch moet serveren. Je kunt het heel simpel houden door verschillende soorten salades met brood te serveren. Pasta- en aardappelsalades kun je zelf een dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren.
TIP! De kosten van de bruidstaart worden per persoon berekend. Er is maar een kleine rekensom nodig om te bedenken dat dit flink kan oplopen in de kosten. Wil je hierop besparen? Bak dan zelf taarten of cupcakes en serveer deze bij de koffie.
Budgettip 5: Hapjes
Als je ‘s middags een (klein) hors-d’oeuvre aanbiedt, dan kun je als diner een driegangenmenu voorschotelen. Dit hoeven dan ook geen grote gerechten en hoeveelheden te zijn. Je gasten hebben al een bodem in hun maag van de hapjes.
Budgettip 6: Hoofdgerecht
Ga jij voor een traditioneel diner, 'walking dinner', buffet of een barbecue? Kies je producten zorgvuldig uit. Zo blijven kip en haricots verts goedkoper dan biefstuk en asperges. Vooral bij groente en fruit kan het seizoen van invloed zijn op de prijzen. Let daar dus ook op.
Budgettip 7: Dessert
Serveer het nagerecht bij de koffie. Laat de gasten kiezen uit ijs of gebak. Of serveer de bruidstaart, dan sla je twee vliegen in een klap.
Budgettip 8: Schakel hulp in
Vraag eens wat rond in je vriendenkring. Misschien blijkt je nichtje een ware keukenprinses en kent de moeder van je beste vriendin nog een leuke banketbakker. Als je diegene dan ook nog een beetje kent, is de kans groter dat ze er een leuk prijsje van maken.
Schakel hulp in om hapjes klaar te maken. Je vriendinnen staan vast klaar voor een middagje kokkerellen. Gezellig met z’n allen de dag voor je bruiloft hapjes klaarmaken en de zenuwen bespreken!
Budgettip 9: Beperk je gasten
Hoe meer monden je moet vullen, hoe meer eten je moet betalen. Probeer dus je gasten te verspreiden over de dag. Natuurlijk heb je dierbaren die je de hele dag bij je wilt hebben, maar nodig overige kennissen en vrienden alleen voor de receptie of het feest uit, zodat je geen dure lunches of diners voor ze hoeft te betalen.
Onze laatste tip!
Wil je er toch zeker van zijn dat niet alles letterlijk in de soep loopt? Neem dan gewoon zekerheid voor alles en ga vooral even tussen de reviews van onze cateraars kijken om er zeker van te zijn dat je echt wel een topper in huis haalt!
Toch wel een cateraar? Dit zijn de vragen voor de cateraar die je moet stellen!