Vraag 't Sarah | Bruidstaart met marsepein of fondant?

Waar kies je voor? En wat is het verschil eigenlijk?

Sarah Glasbergen

door Sarah Glasbergen op 18 februari 2025

Webredacteur

Vraag 't Sarah | Bruidstaart met marsepein of fondant?
© Nadine de Jong Photographer

sarahglasbergen

 
 

 

Bruidstaart met marsepein of fondant? Voordat ik antwoord geef, zal ik mijzelf even voorstellen: Hoi, Ik ben Sarah, founder van ThePerfectWedding.nl. Ik kom in onze Perfect Brides Facebookgroep regelmatig brandende vragen tegen. In 'Vraag 't Sarah' geef ik antwoord op deze vragen! De vraag van deze week is, trommelgeroffel please... Bruidstaart met marsepein of fondant? Waar kies je voor en wat is het verschil? 

''Bruidstaart met marsepein of fondant?''

Pagebreak

Pagebreak

Bruidstaart met marsepein

Marsepein is een deegachtig mengsel van gemalen suiker en amandelen dat je vaak terugziet in de afwerking van bruidstaarten. Het heeft een typische amandelsmaak. De beste kwaliteit marsepein bestaat uit 2/5 deel amandelen en 3/5 deel suiker.

Bruidstaart met fondant

Fondant is een goede vervanger van marsepein als je niet weet of je te maken hebt met notenallergieën in je vrienden- en familiegroep. Het bestaat uit suiker en glucose en wordt ook wel sugarpaste genoemd. Rolfondant vind je vaak terug op de bruidstaart. Het is een stuk zoeter dan marsepein. Fondantglazuur vind je bijvoorbeeld terug op de roze koeken die je altijd van je oma kreeg. 

Belangrijkste verschillen:

  • Fondant:
    • Bestaat voornamelijk uit suiker
    • is qua structuur fijner, details zijn hierdoor gemakkelijker te maken
    • Fondant droogt wat sneller uit, decoraties worden hard en behouden vorm
    • Kleur: Standaard is fondant wit (en kun je met kleurstoffen kleuren)
  • Marsepein:
    • Bestaat uit suiker en amadelen
    • Marsepein droogt niet uit en blijft (vettig) zacht
    • Kleur: Standaard is marsepein blank (en kun je ook met kleurstoffen kleuren)
    • Qua smaak heel anders dan fondant 
    • Let op of je te maken hebt met notenallergieën
    • Is vaak ietsje duurder dan fondant

Een combinatie van beide

Je kunt de twee ook combineren in één taart. Sommige patissiers werken het liefst met een dun laagje marsepein, met daar bovenop een dun laagje fondant. Hierdoor wordt de taart minder zoet dan wanneer je alleen fondant gebruikt.

Een kwestie van smaak

Voor het uiterlijk van je bruidstaart maakt het dus niet zoveel verschil of je fondant of marsepein gebruikt. Beide soorten zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Vraag daarom bij de patissier van jouw keuze of je beide soorten mag proeven.

Later nog even teruglezen wat het verschil was? Sla het op!

Sla het verschil tussen marsepein en fondant op in je profiel, dan kun je het later nog rustig terughalen. Hoe doe je dat? Klik op het hartje bovenaan het artikel en in de planningtools vind je alles terug bij 'inspiratie'. Dat kun je trouwens doen met alle handige tips en ideetjes! 

BEKIJK PATISSIERS BIJ JOU IN DE BUURT 

Bekijk ook eens ons artikel met leuke weetjes over de bruidstaart!

Volg de avonturen van een weddingfreak!

Sarah is de oprichtster van ThePerfectWedding.nl. Dagelijks deelt ze via haar Instagram veel wedding inspiratie, geeft ze tips en laat ze al haar avonturen als (business) mom zien!

Bekijk het Instagram account van Sarah

Kom via ThePerfectWedding.nl in contact met jullie droomlocatie en ontvang bij boeking een cadeau naar keuze!

Andere leuke artikelen

Win een huwelijksovernachting!

Willen jullie genieten van een gratis huwelijksovernachting incl. champagneontbijt? Geef je trouwlocatie aan ons door!

Maak nu kans