Je beste vriend of vriendin gaat trouwen en jij wordt gevraagd als ceremoniemeester. Natuurlijk is het een hele eer, maar het kost ook (veel) tijd. Ceremoniemeester ben je namelijk al ver voor de bruiloft. Wat voor taken van een ceremoniemeester worden er verwacht? Je leest het hier!

Wat wordt er verwacht van een ceremoniemeester?

Ieder bruidspaar verwacht iets anders van hun ceremoniemeester. Sommige bruidsparen vinden het heerlijk om alles uit handen te geven, terwijl andere koppels liever zelf de touwtjes in handen hebben. De eerste taak van de ceremoniemeester is dus om goed naar de wensen van het bruidspaar te luisteren, zodat er geen misverstanden ontstaan. In dit artikel geven we je een idee van wat de functie van ceremoniemeester inhoudt. Handig als jij gevraagd bent voor deze eervolle functie, maar ook handig voor bruidsparen!

Pagebreak

Taken van een ceremoniemeester vóór de trouwdag

Vaak begint je werk als ceremoniemeester al ver voor de grote dag. Zoals gezegd verschilt het per bruidspaar hoeveel je betrokken wordt bij het plannen van de bruiloft, maar over het algemeen zijn de volgende zaken taken van de ceremoniemoniemeester:

Maken van een draaiboek voor de bruiloft

Samen met het bruidspaar bespreek je de dagindeling. Het is slim om samen een gedetailleerd draaiboek voor de bruiloft te maken waarin alle activiteiten en tijden staan. Het is mogelijk om het bruidspaar (en misschien ook de daggasten) van een kopie te voorzien zodat iedereen weet wat de planning is. Hou er wel rekening mee dat onderdelen uit kunnen lopen en dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren: speling is het toverwoord! Je kunt zo'n draaiboek heel handig en gratis aanmaken in onze planningtools! Hier kunnen zowel de ceremoniemeester en het bruidspaar alles in bijhouden en het mooie is, je hebt het altijd bij de hand!

Trouwkaarten en persoonlijke briefjes

De trouwkaarten worden afgeleverd bij de ceremoniemeester en die verstuurt ze ook. Als ceremoniemeester heb jij de mogelijkheid persoonlijke briefjes toe te voegen. Op deze persoonlijke briefjes vraag je de gasten iets mee te brengen of naar jou op te sturen als persoonlijke verrassing voor het bruidspaar. Dit kan een persoonlijke fotocollage zijn, een gedicht, een wens en ga zo maar door.

TIP! Zorg dat het vrijgezellenfeest niet wordt gehouden op de dag of avond vóór de bruiloft. Het bruidspaar moet natuurlijk wel fit zijn op de grote dag!

Aanspreekpunt voor de gasten en r.s.v.p.

Willen mensen meer informatie over de bruiloft? Jij bent hun aanspreekpunt. Daarom staan vaak jouw contactgegevens op de kaart. Vaak laten de gasten ook aan jou weten of ze wel of niet komen, in dat geval houd jij dan ook bij wie er komt en met hoeveel personen.

Bijhouden van de cadeaulijst

Jij beheert de cadeaulijst voor het aanstaande echtpaar. Als gasten vragen hebben over wat ze het beste kunnen geven, dan kunnen ze bij jou terecht. Ook kun je eventueel een gezamenlijk cadeau organiseren.

Speeches en stukjes

De ceremoniemeester wordt ook wel de 'regisseur van de bruiloft' genoemd. Jij hebt de leiding over eventuele speeches en stukjes van gasten. Zij bellen jou met de vraag of het mogelijk is (dit heb je natuurlijk eerst met het bruidspaar overlegd) en jij maakt vervolgens een schema.

Instrueren van getuigen en bruidskinderen

Aangezien jij het draaiboek beheert en weet wat ieders taak is, is het vaak jouw taak om de getuigen te instrueren over hun taken op de trouwdag en de rolverdeling van het bruidspersoneel in de gaten te houden. Wat moeten ze doen en wanneer?

Organiseren van het vrijgezellenfeest

Als de getuige niet is aangewezen om het vrijgezellenfeest te organiseren, is er een kans dat dit jouw taak wordt. Geef toe: er zijn vervelendere taken dan een spetterend feest organiseren. Zie het als jouw kans om een onvergetelijke party neer te zetten!

Taken van een ceremoniemeester op de trouwdag zelf

En dan is het zover: de dag waar je al een hele tijd naartoe hebt gewerkt, samen met het bruidspaar. Rise and shine, want de dag begint vroeg voor jou! Dit zijn jouw taken van de ceremoniemeester op de trouwdag zelf.

Het bijhouden van het draaiboek, speeches en stukjes

Je hebt het draaiboek niet voor niets gemaakt en vandaag ga je proberen je er zo goed mogelijk aan te houden. Je zorgt dat het bruidspaar op tijd wakker is en op tijd is voor de staande afspraken, anders kun je achter komen te liggen op schema.

Ook je zelfgemaakte schema met speeches en stukjes houd je in de gaten. Je geeft de personen die iets gaan doen tijdig een seintje als het tijd voor hen is om hun 'show' op te voeren. Jij bent ook degene die de eer heeft al deze bijzondere momenten aan te kondigen bij het bruidspaar en de gasten!

Alles op de juiste plek en tijd

Om te zorgen dat alles vlotjes verloopt, zorg jij dat de spullen die nodig zijn bij een bepaald onderdeel van de dag ook aanwezig zijn op het moment dat het bruidspaar ze nodig heeft. Denk eraan dat de bruidegom (of de toegewezen getuige) het bruidsboeket en de trouwringen meeneemt en dat het trouwboekje op het juiste moment op de juiste plaats is. 

Bij de plechtigheid is het jouw taak om iedereen zijn plaats te wijzen en de corsages uit te delen aan de juiste personen. Als een erehaag gevormd moet worden, kun jij de regie op je nemen. Voorzie de gasten van rozenblaadjes, rijst of iets anders origineels om mee te strooien en wijs ze hun plek. Als er foto’s gemaakt moeten worden, kun jij de gasten begeleiden naar de fotograaf en de plek waar de foto's geschoten worden.

TIP! Zorg dat je goed herkenbaar bent als ceremoniemeester. Stel jezelf aan het begin van de dag even voor of draag een speciale button of broche, dan weten de gasten en het personeel dat ze bij jou terecht kunnen.

Het aanspreekpunt op de trouwdag

Tijdens de voorbereidingen van de bruiloft was je al het aanspreekpunt voor de gasten en dat blijf je ook tijdens de trouwdag. Het verschil is dat leveranciers en het personeel nu ook met hun problemen en vragen naar jou toe komen. 

Bloemen

De bloemen worden vaak 's ochtends bezorgd. Jij kunt als ceremoniemeester de bruidsboeketten die het bruidspaar krijgt aannemen en het vervoer ervan regelen. Gaan de bloemen ook mee naar de tweede locatie? In dat geval kun je wellicht de boeketten ’s avonds samen met de cadeaus bij het bruidspaar thuis (laten) brengen.

Op de feestlocatie

Als er na de plechtigheid nog een feest of een diner is, zou je met de eigenaar van de locatie kunnen overleggen of er een plek is waar het bruidspaar zich even op kan frissen en zich eventueel om zou kunnen kleden.

Gastenboek beheren

Ook het beheer van het gastenboek valt onder jouw taak, al hoef je er niet per se heel de avond bij te zitten. Vraag een aantal bekenden van het bruidspaar of zij een deel van de avond het gastenboek willen beheren en maak een schema. Zo mis je allemaal maar een klein deel en wordt er toch voor gezorgd dat iedereen iets leuks achterlaat voor het bruidspaar!

Cadeautafel

Heel leuk dat het bruidspaar allemaal enveloppen en cadeaus mag ontvangen, maar er moet wel een oogje op gehouden worden. Het is daarom slim om te vragen of er een plek is waar deze spullen veilig opgeborgen kunnen worden tijdens het feest. Daarnaast zullen deze huwelijkscadeaus ook bij het bruidspaar thuis terecht moeten komen. Vraag of er mensen zijn die na het feest met je mee willen rijden naar het huis van de newlyweds om de cadeaus af te leveren of spreek af dat je dit de volgende dag doet.

Maak een leverancierslijst

Voor de ceremoniemeester is een leverancierslijst onmisbaar. In deze lijst zet je alle contactgegevens van de leveranciers die meewerken aan de bruiloft. Als iemand niet komt opdagen, kun je in no time de juiste mensen bereiken. Met onze planningtools ook zo'n handige lijst maken in "Mijn planning". 

Meerdere ceremoniemeesters?

Tegenwoordig zie je vaak dat bruidsparen meerdere ceremoniemeesters vragen. Het voordeel hiervan is duidelijk: vele handen maken licht werk. Ook het nadeel ligt voor de hand: het wordt nog belangrijker om het overzicht te bewaren en duidelijke afspraken te maken wie wat doet, omdat dingen anders blijven liggen onder het mom van 'dat doet de ander wel'. Duidelijke communicatie was al belangrijk, maar wordt nog belangrijker als je de functie van ceremoniemeester met anderen deelt.

Het ceremoniemeesterschap: iets voor jou?

Het is handig als je snel beslissingen kunt nemen, stressbestendig bent en over enig organisatietalent beschikt. Maar bedenk wel dat het bruidspaar er het volste vertrouwen in heeft dat jij het kunt, anders zouden ze je niet gevraagd hebben. 

TIP! Willen jullie als bruidspaar niemand met deze taak opzadelen? Een weddingplanner biedt vaak diensten als ceremoniemeester aan.

Ceremoniemeester zijn is een belangrijke taak. Het brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee; het bruidspaar vertrouwt hun grote dag aan jou toe! Het is daarom belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt of je deze taak wel op je wilt nemen. Hoewel het natuurlijk een hele eer is, zul je er wel rekening mee moeten houden dat je waarschijnlijk niet onbezorgd kunt genieten van het feest omdat je een hoop moet regelen.

Een andere reden om het wel te doen, is dat je natuurlijk altijd hulp kunt vragen als het je even te veel wordt. Tenslotte is het de bedoeling dat ook jij geniet van de bruiloft. Zorg ervoor dat er mensen in je omgeving zijn op wie je kunt terugvallen als dat nodig mocht zijn. Overleg met het bruidspaar of ze het goed vinden dat je er anderen bij betrekt. Instrueer de mensen die je inschakelt goed over wat je nu precies van ze verwacht, en vraag of ze tijdens de bruiloft in de buurt willen blijven voor eventuele vragen over het onderdeel dat zij geregeld hebben.

Ga voor de Oscar!

Communicatie is het allerbelangrijkst. Wie doet wat en wanneer? Als dit duidelijk is voor alle betrokkenen komt het helemaal goed. De ceremoniemeester is de regisseur van de bruiloft en jij gaat gewoon voor de Oscar!

Geef ook een cadeau aan je ceremoniemeester als bedankje!